Vraag van de maand

Wouter vroeg:

"Waarom is de zon soms oranje en dan weer paars?"

Een goeie vraag van Wouter! Het witte licht van de zon bestaat uit een mengsel van allerlei kleuren. Als dat witte licht door bijvoorbeeld een waterdruppel uit elkaar wordt gerafeld, dan kan je die kleuren apart zien. Zo ontstaat in een regenbui terwijl de zon schijnt een regenboog. Die kleuren gaan van rood naar oranje, naar geel, naar groen, naar blauw en eindigen bij naar paars. Die kleur komt door de 'golflengte' van het licht. Dat is best lastig uit te leggen, maar wat je in ieder geval kunt onthouden is dat rood licht meer energie heeft dan geel en dat weer meer dan groen. Paars licht heeft dan de meeste energie. We zeggen dan dat rood licht een 'langere golflengte' heeft dan groen licht. En paars licht heeft een 'kortere golflengte' dan blauw licht.

Nou zijn er ook kleuren die de zon uitstraalt die wij met onze ogen helemaal niet kunnen zien, omdat onze ogen niet gevoelig zijn voor alle golflengtes van licht, maar alleen voor een stuk tussen rood en paars. Er zijn bijvoorbeeld lichtstralen die héél diep-donker-rood zijn en dus een nóg langere golflengte hebben dan rood licht. Dat licht noemen we infrarood en kunnen we dus niet zien met onze ogen, maar we kunnen ze wel voelen op onze huid (bv. met een infrarood-kachel).

Er is ook licht met nog meer energie dan paars en dat heet ultraviolet. Dat kunnen wij ook niet met onze ogen zien, maar je moet je huid er in de zomer er wel tegen insmeren met zonnebrand, want dat uv (afkorting van ultraviolet) zorgt ervoor dat je huid verbrand raakt.

Speciale camera's op satellieten die in de ruimte naar de zon kijken kunnen dat uv-licht opvangen. Met de computer kunnen we dan een plaatje maken van het opgevangen uv-licht, door een kleurtje te kiezen. Zo worden dan plaatjes van de zon in uv-licht vaak in paars afgebeeld, maar dat heeft dan niks met de kleur van uv-licht te maken.

Omdat uv-licht meer energie heeft, is er meer energie nodig om het te maken en daarom komt het uit plekken op de zon die erg heet zijn. Dat zijn vaak de grote lussen heet gas die door de zon worden uitgespuugd. Daarom zien de foto's van de zon gemaakt met uv-detectoren er vaak zo spectaculair uit.

Vraag van de maand archief

« [1] 2 »

Nieuws

lees meer >
© 2019 Sonnenborgh - museum & sterrenwacht
//