Vraag van de maand

Lise vroeg:

"Is er bewijs voor de oerknal?"

Het idee van de oerknal en de theorie over hoe daardoor het heelal ontstond, legt tot nu toe het beste uit waarom het heelal NU is zoals het is. Daarom is er heel veel vertrouwen bij wetenschappers dat het idee van de oerknal een heel goed idee is, ook al zijn niet alle wetenschappers het daarover eens.

Het belangrijkste dat we nu nog kunnen meten van de oerknal is de "achtergrondstraling". Dat zijn de allereerste lichtstralen die vlak na de oerknal (dat wil zeggen zo'n 300.000 jaar na het begin van de tijd volgens de theorie van de oerknal) uit de hete soep die het jonge heelal was konden ontsnappen. Die lichtstralen zijn sinds die tijd (dus zo'n 13,5 miljar jaar) vrij door de ruimte gegaan.

Als we nu met een speciale telescoop naar de hemel kijken, dan meten we die lichtstralen uit alle richtingen. Maar niet uit elke richting komen precies evenveel van die stralen. Er zijn hele kleine verschillen. Die verschillen hebben iets te maken met hoe dat hele jonge heelal vlak na de oerknal eruit zag. En metingen aan die achtergrondstraling kloppen heel goed met het idee van de oerknal. Dit is het belangrijkste bewijs dat we nu hebben voor het bestaan van de oerknal.

Vraag van de maand archief

« [1] 2 »

Nieuws

lees meer >
© 2019 Sonnenborgh - museum & sterrenwacht
//