Meten = weten!

Het observatorium van Buys Ballot

Vanaf 22 juni 2017
Meten is weten! Dat wist wetenschapper Christoforus Buys Ballot al toen hij in 1854 op Sonnenborgh het KNMI oprichtte. In Meten = weten! Het observatorium van Buys Ballot kom je alles te weten over Buys Ballot, hoe hij het weer voorspelde en hoe de weerkunde zich daarna ontwikkelde. Bekijk het weer in de toekomst en doe zelf een weersvoorspelling met echte data uit het weerstation.

Het moderne weerkundig onderzoek is in de 19e eeuw begonnen op Sonnenborgh. Hier stichtte de beroemde weerkundige Buys Ballot in 1854 het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en de sterrenwacht. De betekenis van Buys Ballot voor de weerkunde is groot. Hij was de eerste man die nationale en internationale metingen ging verzamelen en zo weerkundige patronen ontdekte. Dit resulteerde onder andere in de bekende ‘Wet van Buys Ballot’. Buys Ballot bracht samenwerking tussen weerkundigen uit verschillende landen op gang. En hij bedacht een speciale seinpaal om schepen te waarschuwen voor storm. 

Meten = weten! Het observatorium van Buys Ballot is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van: Carel Nengermanfonds, C.H. Windfonds, Elise Mathilde Fonds, Fentener van Vlissingenfonds, Gemeente Utrecht, Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek (Universiteit Utrecht), J.E. Jurriaanse Stichting, K.F. Hein Fonds, Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, Provinciaal Utrechts Genootschap, Teaching and Learning Lab (Universiteit Utrecht).

 

foto: Marieke Wijntjes

Vraag van
de Maand

Hoe hoog kun je springen op de maan?

Lees het antwoord >

Sonnenwijzer

Bekijk hier de meest recente Sonnenwijzer.
© 2019 Sonnenborgh - museum & sterrenwacht
//