Telescopen

Sonnenborgh heeft 3 telescopen: de Merz-telescoop, de Gala-telescoop en de Lunt-telescoop, vernoemd naar de fabrikanten die ze bouwden. Met de Merz en de Gala kijk je naar de planeten, maan en sterren bij nacht. Met de Lunt kun je op klaarlichte dag veilig de zon bestuderen. Het is de grootste zonnetelescoop van Nederland! De Merz-telescoop is al 150 jaar oud en was in zijn tijd één van de grootste in zijn soort. Maar ook nu kun je er nog prima mee waarnemen.

Kijken door de telescopen

  • Elke zondag is het Zon op Zondag op Sonnenborgh. Bij helder weer kun je de zon van dichtbij bekijken door de Lunt.
  • Elke vrijdag & zaterdag tussen half september en begin april kun je sterren kijken door de Merz en de Gala.


Nieuw jasje
In het najaar van 2013 zijn de koepels waarin de Merz en de Lunt staan vernieuwd. Ze hebben een make-over gekregen. De telescopen staan er als vanouds, maar zijn nu toegelicht met tentoonstellingsteksten en prachtige beelden uit het heelal. Leer alles over de geschiedenis en de mogelijkheden van de telescopen. En ontdek welk bijzonder onderzoek er met deze telescopen vanuit Sonnenborgh is verricht.

De vernieuwing van de koepels is mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage vanuit de Utrechtse Schatkamer van de provincie Utrecht en de Stichting Vrienden van Sonnenborgh.

 

foto's: Jordi Huisman
© 2019 Sonnenborgh - museum & sterrenwacht
//