Basisonderwijs

Ontrafel de geheimen van Sonnenborgh!

Kijk door telescopen en onderzoek de sterrenhemel. Of kruip in de huid van een astronaut en doe spannende experimenten. Op Sonnenborgh – museum & sterrenwacht leren de leerlingen alles over het heelal en het weer. 

Bovenop het eeuwenoude bolwerk Sonnenborgh zijn in 1854 het KNMI en de sterrenwacht van de Universiteit Utrecht geopend. Onderzoekers verrichtten hier tijdmetingen, weermetingen en zonneonderzoek. Tegenwoordig zijn leerlingen uit groep 5 t/m 8 de nieuwe onderzoekers. Alle lesprogramma’s zijn ontwikkeld met het oog op de kerndoelen van het basisonderwijs en onderzoekend leren staat centraal.

Lesprogramma’s basisonderwijs 2017 - 2018 

In schooljaar 2017-2018 heeft Sonnenborgh – museum & sterrenwacht de volgende lespakketten voor het basisonderwijs. Klik op de titel van het programma voor meer informatie.

Titel

Groep

Thema

Leve(n) de planeten

5 t/m 8

Planeten

Gezichten van de maan

5 t/m 8

Maan

Zweven en zwaartekracht

5 t/m 8 

Zwaartekracht

Ster in beeld  

5 t/m 8 

Zon & sterren

Meten wordt meten

7 en 8

Weer


Educatie op school: het planetarium in

Niet in de gelegenheid om naar Sonnenborgh te komen met de klas? Dan komen wij, met het opblaasbare planetarium, naar uw school! Het planetarium is een grote opblaasbare koepel en kan opgezet worden in de aula, gymzaal of kantine. Het is een bioscoop in de vorm van een halve bol en aan de binnenkant zie je de sterrenhemel geprojecteerd. Het planetarium biedt een spannende en leerzame les in het donker. We gaan op reis door het heelal en bekijken de maan, sterren en planeten van heel dichtbij. Meer info vindt u hier

Museumbezoek zonder lesprogramma

U kunt Sonnenborgh ook bezoeken met uw klas zonder dat u één van bovenstaande lesprogramma's volgt. Het is mogelijk om een rondleiding te boeken, door de sterrenwacht, het museum en/of het bastion. Voor meer informatie en overleg neemt u contact op met het Bureau van Sonnenborgh. Wij denken graag mee over de mogelijkheden van rondleidingen.

Als u Sonnenborgh met uw leerlingen wilt bezoeken zonder een lesprogramma of rondleiding te volgen, dan is het nodig om per 5 leerlingen 1 volwassen begeleider mee te nemen.

- Tips voor leerkrachten
- Contact, prijzen, reserveren voor schoolgroepen

© 2019 Sonnenborgh - museum & sterrenwacht
//