Lezingen

Sonnenborgh biedt een serie verschillende lezingen aan. Tijdens de kijkavonden voor volwassenen rouleert steeds een serie van 4 lezingen. Op kinderkijkavonden worden om de beurt 3 lezingen gegeven, over de maan, de planeten en de sterren.
Los van de (kinder)kijkavonden geeft Sonnenborgh bij gelegenheid lezingen uit de lijst hieronder. Deze worden altijd aangekondigd in onze agenda. Daarnaast is het mogelijk voor groepen die een rondleiding boeken, om ook een lezing verzorgd te krijgen. De groep kan dan een voorkeur opgeven uit de lezingenlijst hieronder.
Kinderen
Zie de maan schijnt door de bomen…een reisje naar de maan
Je ziet de maan heel vaak, maar heb je hem wel eens goed bekeken? Waarom ziet de maan er eigenlijk soms rond uit en soms als een banaan? Ontdek het in deze lezing! En hoe ontstaan die kraters op de maan? Doe de proef en onderzoek het zelf.
Ons zonnestelsel: Op reis langs de planeten
Er draaien acht planeten om de zon, en toch wonen er maar op één planeet mensen. Wat is er anders aan de Aarde dan de andere planeten? Hoe warm is het op Mercurius en kan je eigenlijk op Jupiter staan? Ga mee op reis en maak kennis met alle planeten in ons zonnestelsel. Stap op de weegschaal en ontdek op welke planeet je lichter bent en op welke juist heel zwaar.
Volwassenen
Bestemming zonnestelsel neemt je mee vanaf de oerknal en de miljarden sterrenstelsels die daaruit zijn ontstaan tot in onze eigen melkweg. Daar komen we via nevels en sterren bij die ene ster die wij de zon noemen. Vanaf de zon reizen we langs de andere planeten van het zonnestelsel, met hun eigen manen en ringen.
Geboorte, leven en dood van sterren vertelt het verhaal van het ontstaan en de levensloop van sterren. We zoomen in op het sterrenbeeld Orion en de beroemde Orionnevel. Je ziet hoe sterren ontstaan, 'volwassen' worden en op verschillende manieren sterven. En je komt te weten waar zwarte gaten vandaan komen.
De zoektocht naar exoplaneten begint met de uitleg wat planeten eigenlijk zijn en hoe ze ontstaan. Daarna kijken we naar de manieren die er zijn om planeten te zien bij andere sterren dan de Zon, de zogenaamde exoplaneten. Zou er leven zijn op exoplaneten? Wat is daarvoor nodig en hoe kunnen we dat vaststellen?
Sterrenstelsels begint bij de oerknal en toont de ontwikkeling van het heelal sindsdien. Je ziet het ontstaan van sterrenstelsels en ook de samenstelling van ons eigen melkwegstelsel. Botsende stelsels en de verdeling van al die honderden miljarden andere sterrenstelsels worden getoond.
In de ban van de ringen neemt je mee op reis langs de planeten. De lezing gaat over de reuzenplaneten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus en hun ringenstelsels. Je leert hoe deze ringen zijn ontstaan en waar ze van gemaakt zijn.
Vallende sterren en stenen uit de ruimte gaat over 'vallende sterren', oftewel meteoren. Wist je dat die lichtflitsen langs de hemel helemaal geen sterren zijn? Waar ze dan wel vandaan komen, wat het verschil is met kometen en wat kometen met meteoren te maken hebben, hoor je bij deze lezing.