Lezingen

Sonnenborgh biedt een serie verschillende lezingen aan. Tijdens de kijkavonden voor volwassenen rouleert steeds een serie van 4 lezingen. Op kinderkijkavonden worden om de beurt 3 lezingen gegeven, over de maan, de planeten en de sterren.

Los van de (kinder)kijkavonden geeft Sonnenborgh bij gelegenheid lezingen uit de lijst hieronder. Deze worden altijd aangekondigd in onze agenda. Daarnaast is het mogelijk voor groepen die een rondleiding boeken, om ook een lezing verzorgd te krijgen. De groep kan dan een voorkeur opgeven uit de lezingenlijst hieronder. 

Kinderen

Zie de maan schijnt door de bomen…een reisje naar de maan
Je ziet de maan heel vaak, maar heb je hem wel eens goed bekeken? Waarom ziet de maan er eigenlijk soms rond uit en soms als een banaan? Ontdek het in deze lezing! En hoe ontstaan die kraters op de maan? Doe de proef en onderzoek het zelf.   

Een bijZONdere ster
De zon is bijzonder voor ons, want die geeft ons licht en warmte. Maar is hij eigenlijk wel zo bijzonder vergeleken met andere sterren? Je weet er alles van na deze lezing. Ook ontdek je hoe je veilig naar de zon kan kijken, en hoe onderzoekers bij Sonnenborgh al veel over de zon en andere sterren ontdekten. In de proef onderzoek je wat zonnebrandcrème doet.

Ons zonnestelsel: Op reis langs de planeten
Er draaien acht planeten om de zon, en toch wonen er maar op één planeet mensen. Wat is er anders aan de Aarde dan de andere planeten? Hoe warm is het op Mercurius en kan je eigenlijk op Jupiter staan? Ga mee op reis en maak kennis met alle planeten in ons zonnestelsel. Stap op de weegschaal en ontdek op welke planeet je lichter bent en op welke juist heel zwaar.

 

Volwassenen

Bestemming zonnestelsel neemt je mee vanaf de oerknal en de miljarden sterrenstelsels die daaruit zijn ontstaan tot in onze eigen melkweg. Daar komen we via nevels en sterren bij die ene ster die wij de zon noemen. Vanaf de zon reizen we langs de andere planeten van het zonnestelsel, met hun eigen manen en ringen.

Geboorte, leven en dood van sterren vertelt het verhaal van het ontstaan en de levensloop van sterren. We zoomen in op het sterrenbeeld Orion en de beroemde Orionnevel. Je ziet hoe sterren ontstaan, 'volwassen' worden en op verschillende manieren sterven. En je komt te weten waar zwarte gaten vandaan komen. 

De zoektocht naar exoplaneten begint met de uitleg wat planeten eigenlijk zijn en hoe ze ontstaan. Daarna kijken we naar de manieren die er zijn om planeten te zien bij andere sterren dan de Zon, de zogenaamde exoplaneten. Zou er leven zijn op exoplaneten?  Wat is daarvoor nodig en hoe kunnen we dat vaststellen?

Sterrenstelsels begint bij de oerknal en toont de ontwikkeling van het heelal sindsdien. Je ziet het ontstaan van sterrenstelsels en ook de samenstelling van ons eigen melkwegstelsel. Botsende stelsels en de verdeling van al die honderden miljarden andere sterrenstelsels worden getoond.

In de ban van de ringen
neemt je mee op reis langs de planeten. De lezing gaat over de reuzenplaneten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus en hun ringenstelsels. Je leert hoe deze ringen zijn ontstaan en waar ze van gemaakt zijn.

Vallende sterren en stenen uit de ruimte
gaat over 'vallende sterren', oftewel meteoren. Wist je dat die lichtflitsen langs de hemel helemaal geen sterren zijn? Waar ze dan wel vandaan komen, wat het verschil is met kometen en wat kometen met meteoren te maken hebben, hoor je bij deze lezing.

Sterrenkunde in een notendop
Op een eenvoudig niveau komen hier de belangrijkste onderwerpen uit de sterrenkunde aan de orde: wat zien we aan de hemel? De zon, de planeten, de sterrenbeelden, onze melkweg en andere melkwegstelsels komen voorbij. Wat voor soorten sterren zijn er en hoe komen ze aan hun eind? Ten slotte het ontstaan van het heelal in de grote oerknal.
 
Van bastion tot museum
De geschiedenis van Sonnenborgh passeert de revue. Vanaf de 16e eeuw toen Utrecht een betere militaire bescherming nodig had, via de botanische tuinen en een chemisch laboratorium naar de door de hoogleraar Buys Ballot opgezette sterrenwacht en het weerkundig instituut. De sterrenkunde die Sonnenborgh wereldfaam gaf komt kort aan de orde. Op een mooie tijdlijn zien we uiteindelijk de museumrol verschijnen.
 
© 2019 Sonnenborgh - museum & sterrenwacht
//