Buys Ballot is jarig!

06-10-2017

Op 10 oktober is het 200 jaar geleden dat Christopher Buys Ballot geboren werd. Buys Ballot is de wereldberoemde meteoroloog - bekend van zijn wet - die in 1854 op sterrenwacht Sonnenborgh het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI) oprichtte en de eerste weerberichten in Nederland opstelde. Sonnenborgh – museum & sterrenwacht eert zijn founding father en een groot wetenschapper. 

Buys Ballot werd wereldwijd bekend door zijn wet over wind en luchtdruk: “Sta je met je rug in de wind op het noordelijk halfrond dan heb je het lagedrukgebied links en het hogedrukgebied rechts. Op het zuidelijk halfrond is dat omgekeerd”. Een belangrijke wet omdat hiermee voorspeld kon worden hoe de wind ging waaien, en dus hoe het weer gaat zijn.

Buys Ballot zorgde bovendien voor internationale samenwerking tussen landen. Hierdoor werden weermetingen voor het eerst verzameld en gedeeld en zo konden weerkundige patronen ontdekt worden. De weeranalyses werden gedaan op Sonnenborgh, dat hiermee een observatorium voor Europa werd. 

Weekend van de Wetenschap
Op 10 oktober 2017 is het 200 jaar geleden dat deze ‘man van het weerbericht’ geboren werd. Sonnenborgh zet Buys Ballot graag in het zonnetje dat hij verdient. Op 8 oktober staat het Weekend van de Wetenschap op Sonnenborgh geheel in het teken van weerkunde. Bezoekers kunnen o.a. Weerpraatjes bijwonen, hun eigen weerbericht opstellen en het KNMI keert weer even terug op Sonnenborgh en laat een weerballon op.

Traktatie voor de bewoners van Buys Ballot-straten
Op dé dag, 10 oktober, trakteert Sonnenborgh de bewoners van Buys Ballot-straten in de provincie Utrecht op een exclusieve avond op Sonnenborgh. Zij hebben de sterrenwacht dan voor zichzelf in een kosteloos programma rond het weer en Buys Ballot. Natuurlijk is de avond niet compleet zonder een kijkje door de telescopen.

Agenda

lees meer >

Vraag van
de Maand

Hoe hoog kun je springen op de maan?

Lees het antwoord >

Sonnenwijzer

Bekijk hier de meest recente Sonnenwijzer.
© 2019 Sonnenborgh - museum & sterrenwacht
//