Feest op de sterrenwacht!

03-09-2017

Sonnenborgh vierde vandaag feest! De 300.000e bezoeker kwam vanmiddag langs om het museum en de sterrenwacht te bekijken. Directeur Bas Nugteren brak in vlak voor aanvang van de Super Sunday Solar Science Show: “Ergens in uw midden bevindt zich de 300.000e bezoeker sinds wij in 2003 een publiekssterrenwacht en museum zijn geworden. Om dit te vieren trakteren we op taart voor iedereen!”.

Bas Nugteren: “We zagen dit feestelijke moment natuurlijk aankomen. Toch waren we aangenaam verrast dat het zich al zo snel aandiende.” Nadat iedereen voorzien was, kon de Super Sunday Solar Science Show alsnog beginnen. Bezoekers konden met een ruimte-cupcake in de hand luisteren en kijken naar zonneonderzoeker Cyrano die met proefjes en demonstraties alle ins en outs over de zon gaf. 

Actieve publiekssterrenwacht en museum
De authentieke 19e-eeuwse sterrenwacht en geboorteplaats van het KNMI kreeg rond 2000 een grondige renovatie. Wat daarbij tevoorschijn kwam was zo bijzonder, dat Sonnenborgh in 2003 als museum en publiekssterrenwacht werd opengesteld. Sindsdien kan iedereen het hele jaar door met ogen de bijzondere ruimtes en instrumenten van Sonnenborgh bekijken. Én naar de sterren kijken: overdag naar de zon en in de herfst en winter ’s avonds naar de maan, sterren en planeten. Daarnaast organiseert Sonnenborgh rondleidingen, lezingen, cursussen, schoolprogramma’s en planetariumvoorstellingen. En zijn de prachtige ruimtes te huur voor een borrel, vergadering of bruiloft. Jaarlijks ontvangt Sonnenborgh zo’n 20.000 bezoekers waarvan een derde onder de dertien jaar.

Make-over
Sonnenborgh staat voor een totale make-over. Samen met ontwerpbureau XPEX is het museale plan ‘Ver weg komt dichterbij’ gemaakt, waarin sterren- en weerkunde nog dichter bij de bezoeker worden gebracht. De herinrichting zal naar verwachting eind 2018 gereed zijn. 

Agenda

lees meer >

Vraag van
de Maand

Hoe hoog kun je springen op de maan?

Lees het antwoord >

Sonnenwijzer

Bekijk hier de meest recente Sonnenwijzer.
© 2019 Sonnenborgh - museum & sterrenwacht
//