De Perseïden komen!

08-08-2016

Elk jaar rond 12 augustus zijn er bij helder weer veel vallende sterren te zien. De meteoren horen bij de zogenaamde Perseïdenzwerm. De meteoren zijn vanaf een donkere plek, mits het onbewolkt is, de hele nacht te bekijken. Dit jaar verschijnen er in de nacht van 11 op 12 augustus mogelijk nog meer vallende sterren dan in andere jaren. Mis deze unieke gebeurtenis niet. 

Een vallende ster-ook wel meteoor genoemd- heeft eigenlijk niets met echte sterren van doen, Het gaat om een stofdeeltje of stukje gruis uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt. Het botst dan met een hoge snelheid tegen moleculen in de lucht. Hierbij komt op een hoogte van zo’n 100 kilometer hoogte energie vrij in de vorm van een lichtflits de we vanaf de grond kunnen zien: een vallende ster.   

Vallende sterren zien en een wens doen?
Tot volgende week maandag kun je 's nachts veel vallende sterren zien. In de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 augustus is de jaarlijkse meteorenzwerm te zien. Als het onbewolkt en zwoel weer is kun je in de nacht van 11 augustus op 12 augustus op een plek waar het echt donker wordt extra veel sterren zien. Neem warme kleding mee, want je zit wel een tijd stil. En laat je ogen rustig aan het donker wennen. Dat kan wel een kwartier duren. Je hebt geen verrekijker of telescoop nodig. In de stad en op Sonnenborgh is het 's nachts nog te licht en zijn de sterren nog slecht te zien, maar in september starten de sterrenkijkavonden weer en de sterrenkunde cursussen over (vallende) sterren weer. Dan kun je de sterren op Sonnenborgh met een telescoop waarnemen. 

Meer informatie over de vallende sterren kun je ook vinden op de website van de werkgroep Meteoren en op de actuele sterrenhemel

 

Agenda

lees meer >

Vraag van
de Maand

Hoe hoog kun je springen op de maan?

Lees het antwoord >

Sonnenwijzer

Bekijk hier de meest recente Sonnenwijzer.
© 2019 Sonnenborgh - museum & sterrenwacht
//