In memoriam: Jan Hodzelmans

10-05-2016

Op zondag 1 mei 2016 is Jan Hodzelmans overleden. Hij was de bouwer van het bijzondere Hodzelmansplanetarium, dat op Sonnenborgh te bewonderen is.

Hij zocht een nieuwe hobby en zijn passie naar tijd zorgde er voor dat hij een planetarium bouwde. In totaal deed hij er twintig jaar over om het bijzondere planetarium en astronomisch uurwerk te bouwen, dat te zien is in de bibliotheek van Sonnenborgh. Stukje bij beetje bouwde hij het planetarium op in zijn vrije tijd. Het planetarium verrast veel van de bezoekers. Met name door het prachtige vakmanschap dat het toont. Bij rondleidingen is het ook een manier om het planetenstelsel goed uit te leggen.

Het planetarium geeft de actuele stand van de planeten weer, die bewegen in dezelfde tijd rond de zon als de echte planeten.Zoals hij zelf in een interview toelichtte:" Je ziet in mijn creatie in het midden de zon, met als dichtstbijzijnde planeet Mercurius, gevolgd door Venus en de aarde met één maan en Mars met 2 manen, Jupiter met 16 en Saturnus met 23 manen. De ring van het astronomisch uurwerk is niet verdeeld in 12, maar in 24 uren. Dit uurwerk geeft onder meer met wijzers de tijd aan, verwijst naar het sterrenbeeld van de maand op de dierenriem, terwijl ook de aard van de schemering en de stand van de maan wordt weergegeven. Ook de wereldbol is te zien in het uurwerk."

Meer over het Hodzelmansplanetarium is hier te lezen. 

Jan Hodzelmans is 81 jaar geworden, wij gedenken hem met groot respect.

Agenda

lees meer >

Vraag van
de Maand

Hoe hoog kun je springen op de maan?

Lees het antwoord >

Sonnenwijzer

Bekijk hier de meest recente Sonnenwijzer.
© 2019 Sonnenborgh - museum & sterrenwacht
//